Bejmat

Bejmat: Een veelzijdige tegel die toepasbaar is op wand en vloer

Wanneer je in Marokko de kans krijgt om in een riad te verblijven, moet je dat zeker doen! Het is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium. Het zijn van oorsprong huizen van het rijkere deel van de bevolking en zijn dan ook kleurrijk versierd met de traditionele terracottakunst van zelliges en de bejmat tegels. 

Bejmat tegels lijken veel op zelliges, maar zijn dikker en hebben een rechthoekige maatvoering van circa 47 x 145mm. De tegels zijn circa 2cm dik en worden ook vaak ‘Marokkaanse baksteentjes genoemd’.  Vanwege de dikte en de rechtere randen, zijn deze tegels geschikt voor zowel de wand als ook de vloer.

Het productieproces van de Bejmat tegels is in grote lijnen gelijk als die van de zelliges. De rechthoekige tegels worden van dezelfde klei gemaakt die uitsluitend in de omgeving van Fes te vinden is. 

De klei wordt na de eerste droogperiode platgeslagen en tot het juiste formaat gevormd en gaat de klei de eerste keer de oven in. Na de eerste keer in de oven, komt de grijze klei eruit als een lichte terracotta biscuit.

Vervolgens worden de biscuit baksteentjes ondergedompeld in de gewenste glazuur en worden ze afgebakken in de oven. Dit afbakken duurt circa 8-10 uur. Daarna gaat de oven open en moeten de bejmat geleidelijk afkoelen. 

Net als de zelliges, zijn de bejmat tegels verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Een aantal kleuren hebben wij standaard op voorraad. Ben je op zoek naar een bejmat tegel in een specifieke kleur en staat deze hier niet bij? Neem dan even contact op en dan kijken hoe we jouw droomwand kunnen resaliseren met de gewenste tegel.