Friese witjes

Het handgemaakte karakter van de Friese witjes met de bekende bakpuntjes. Deze oerhollandse wandtegels worden al bijna 500 jaar gebruikt in huizen en zijn toepasbaar in iedere interieurstijl. Bekijk onze collectie Friese wandtegels online of kom langs in de showroom.

Friese witjes TW15-ivoor productfoto

TW15-ivoor

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

TW1-9

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese-witjes-tw1-8-productfoto-001

TW1-8

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

TW1-6

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese witjes TW1-5 productfoto

TW1-5

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese witjes TW1-4 productfoto

TW1-4

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese witjes TW1-3 productfoto

TW1-3

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

TW1-17

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

TW1-16

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

TW1-10

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese witjes TW1-1 productfoto

TW1-1

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese-witjes-tw-rustiek-productfoto-001

TW Rustiek

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Friese-witjes-tw-oud-hollands-productfoto-001

TW Oud Hollands

Prijs per stuk

 2,50 incl. BTW

Samplepakket-friese-witjes

Sample pakket Friese witjes

Prijs per stuk

 25,00 incl. BTW

Wandtegelinspiratie van Friese witjes op social media

Volg ons via de social media kanalen en blijf op de hoogte van de nieuwste realisaties en inspiratie voor jouw droomwand!

De Friese witjes en de eindeloze mogelijkheden

Het Friese witje is een echte klassieker onder de wandtegels en wordt al bijna 500 jaar gebruikt als tegel voor de keuken, badkamer en toilet. De witte wandtegels komen van oorsprong uit Friesland en worden daarom ook wel ‘Friese witjes’ genoemd.

Onze Friese witjes worden volgens oud receptuur geproduceerd en zijn verkrijgbaar in een ruime sortering van kleurtinten. Deze kleurtinten werden oorspronkelijk veroorzaakt door meerdere factoren zoals de moeilijkheid in consistentie van de klei en het bakken van dezelfde witte kleur tegeltjes. Daarom zijn oude witjes ook vaak behoorlijk verschillend van kleur.

Tegenwoordig is het productieproces van de Friese witjes flink verbeterd en is het mogelijk om telkens vrijwel dezelfde kleurtinten te produceren. Toch kan er altijd iets kleurverschil in verschillende partijen voorkomen en wordt veroorzaakt door onder andere de kwaliteit van de klei en de hoeveelheid tin glazuur dat op het witte tegeltje wordt aangebracht.

Vroeger werden de tegels gesneden uit verse natte klei met behulp van een mal. Zo’n mal is een plankje van circa 13 bij 13cm die op de plakken klei werd gelegd. Door de klei weg te snijden langs de mal, ontstonden plakken klei van diezelfde maatvoering die als basis voor het Friese witje dienden.

Omdat de houten mal door het vocht en de vettigheid van de natte klei niet goed op zijn plek bleef liggen tijdens het uitsnijden, werd in de hoeken van de mal een spijker geslagen die in de klei werd gedrukt. Op deze manier bleef de mal op zijn plaats en kon men gemakkelijk de klei uitsnijden. Dit zorgt er wel voor dat er twee gaatjes in de klei te zien zijn; de zogenaamde spijkergaatjes.

Tegenwoordig hebben de spijkergaatjes een minder prominente functie. De klei wordt tegenwoordig machinaal gesneden en worden de spijkergaatjes juist aangebracht om de Friese witjes hun authentieke karakter te geven.

Ruime keuze in kleurtinten bij onze witjes

Ons assortiment Friese witjes is ruim en bieden de keuze uit verschillende kleurtinten. Je kunt kiezen uit zo’n 11 kleurtinten. Wil je kleurtinten mixen om een echt authentieke mix te maken, dan is dat zeker mogelijk! Dit hebben we zelf ook gedaan met onze Friese witjes Rustiek Mix en de Oud Hollands mix. 

In de showroom hebben wij alle kleurtinten witjes en de genoemde mixen als voorbeeldwanden gemaakt zodat je een goed idee krijgt van de kleurtinten. Benieuwd hoe deze voorbeeldwanden met Friese witjes er in het echt uitzien? Kom langs in onze showroom in Ameide

Showroomfoto van X-tiles in Ameide