Unikleuren

Friese witjes beschilderd of unikleur

Onze Friese witjes hebben wij in verschillende kleurtinten. In totaal zijn er wel meer dan 15 verschillende kleurtinten. Deze hebben wij verdeeld in een egale TW15-ivoor kleurtint, een subtiele mix genaamd TW Rustiek en de echte Oud Hollandse mix. 

Deze mix hebben wij samengesteld naar het idee van de echte antieke witjes. Deze waren vroeger namelijk vaak ook behoorlijk gevarieerd in kleur. Dit had voornamelijk te maken met het handgemaakte karakter en de wisseling van de kwaliteit van het glazuur. 

Later hadden de makers een meer consistente mix van glazuurtinten en konden zij egalere kleurtinten produceren. Daarom hebben wij ook de TW15-ivoor serie in ons assortiment Friese witjes. De zachte kleurtint geeft warmte aan ieder interieur.

Al onze Friese witjes zijn voorzien van spijkergaatjes. Dit zijn de puntjes die je op twee zijden van elk witje ziet. Deze spijkergaatjes hadden vroeger daadwerkelijk een functie. Uit verse plakken klei werden de witjes gesneden met behulp van een houten plankje. Om ervoor te zorgen dat dit plankje op zijn plek bleef tijdens het uitsnijden, zaten er twee spijkertjes in. Deze werden in de klei gedrukt. Zo kon het plankje niet verschuiven.

Tegenwoordig hebben de bakpuntjes een decoratieve functie. Ze geven net die extra uitstraling aan jouw droomwand en geeft jouw droomwand net dat authentieke karakter.