Plaatsen van Friese witjes

Een goed begin is het halve werk

Dat gezegd hebbende, bedoelen we dat het opmeten van het te betegelen oppervlak een belangrijke stap is. Natuurlijk willen wij dat je veel tegels koopt, maar het is zonde om veel te veel tegels te kopen. Deze belanden vaak op een stapel in de schuur of zolder. Maar bereken je nu het aantal benodigde tegels? In de meeste situaties kun je de vuistregel aanhouden van de breedte van het oppervlak te delen door de maatvoering van een tegel. Doe dit ook met de hoogte van het oppervlak.

Nu is de maatvoering van Friese witjes circa 13x13cm. Wanneer je een keukenwand wilt betegelen van 75cm hoog (gemeten vanaf het aanrechtblad) en de breedte van de keuken is 3.10m, dan kun je dit als volgt berekenen: 

310cm / 13cm = 23.8 (afgerond 24 tegels)

75cm / 13 = 5.8 (afgerond 6 tegels)

Totaal: 24 x 6 Friese witjes plus enkele extra als snijverlies voor bijvoorbeeld rondom een stopcontact = 150 stuks. 

Plaatsen van Friese witjes als droomwand

Heb je jouw droomtegels binnen en je bent klaar om de tegels te plaatsen? Zorg ervoor dat je eerst uitmeet waar je begint met tegelen. In ons advies over het plaatsen van onze wandtegels staat stap voor stap uitgelegd hoe en waar je het best kunt beginnen met het plaatsen van onze wandtegels. Ga je bijvoorbeeld je tegels plaatsen vanuit het midden van de wand voor een vakkundige uitstraling of heb je alles vrij krap berekend en begin je in een hoek.
 

Heb je jouw plan bedacht hoe je de tegels gaat plaatsen en de voorbereidingen getroffen? Dan is het zaak om de Friese witjes te gaan plaatsen. Heb je een kleurmix besteld zoals de Friese witjes TW Rustiek of de TW Oud Hollands? Zorg er dan voor dat je de tegels goed mixt tijdens het verwerken. Mix de tegellijm en breng met een lijmkam de lijm aan op de wand. Plaats vervolgens de Friese witjes in de lijm en plaats deze vrijwel koud tegen elkaar. Om de subtiele maatverschillen tussen de tegels op te vangen, kun je de tegels voorzichtig iets van elkaar bewegen zodat er een minieme voeg ontstaat. Ons advies is om niet met afstandshouders zoals tegelkruisjes te werken. Dit doet de uitstraling van een Friese tegelwand teniet. 

Voegen van een wand van Friese tegels

De volgende stap is het voegen van jouw droomwand. Wij raden aan om de wand pas de dag nadat je de tegels hebt verlijmd te voegen. Zo is de kans minimaal dat de tegels nog bewegen als jij de Friese witjes gaat voegen omdat de lijm dan is uitgehard. De meeste klanten kiezen voor een kleur voeg die vrij licht is en daardoor fris oogt. Denk bijvoorbeeld aan de Sopro FL-plus wit of Sopro FL-plus jasmijn

Mix het voegsel met de aangegeven hoeveelheid water tot een papperige substantie en breng het met een voegspaan aan op jouw droomwand. Wrijf met de voegspaan het voegsel tussen de tegels en laat het enkele minuten opdrogen. Wanneer het voegsel wat flets begint te drogen, dan is het tijd om de Friese witjes af te sponsen. Doe dit met een schone spons met schoon water en zorg ervoor dat de spons niet té nat is. Voeg telkens kleine stukken en spons het vervolgens na het droog optrekken goed af. Zo voorkom je een sluier op de wandtegels. 

De volgende dag is ook de voeg tussen de Friese wandtegels voldoende hard om de tegels af te nemen met een doek en schoon water. Ziezo, nu kun je genieten van jouw prachtige droomwand van Friese witjes.