plaatsen van marokkaanse zelliges

Maken van een tegelplan voor jouw droomwand

Dit is een cruciale stap in de realisatie van jouw droomwand. Het is namelijk belangrijk dat je voldoende tegels hebt om jouw droomwand te realiseren. Toch is de hoeveelheid niet het enige waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de tegels op de wand. Zo kun je ervoor kiezen om vanuit een hoek de tegels blindelings te gaan plaatsen, maar is het verstandiger om na te gaan of je met een andere verdeling mooier uitkomt. 

Heb je jouw plan gemaakt en je weet hoe je wilt beginnen aan jouw droomwand, dan is het verstandig om wat aantekeningen op de droomwand te maken. Teken bijvoorbeeld een middenlijn en een bovenlijn zodat je weet waar je zult eindigen. Ook zul je de ondergrond van de droomwand moeten behandelen met een primer voordat je de tegels daadwerkelijk kunt plakken. Doe dit met een primer die geschikt is voor jouw ondergrond. Wij adviseren de primers Sopro GD749 voor zuigende ondergronden en de Sopro HPS 673 voor niet-zuigende ondergronden. 


Het plaatsen van de Marokkaanse wandtegels

Het plaatsen van de Marokkaanse zelliges is vergelijkbaar als het plaatsen van de Friese witjes en Spaanse witjes, alleen adviseren wij bij de Marokkaanse tegels juist wel afstandshouders te gebruiken. Dit is vanwege het ongelijke karakter van deze tegels. Juist door een kleine voeg tussen de tegels te gebruiken, zorg je voor een zachte en gladde overgang tussen de tegels. Gebruik hiervoor vulplaatjes van bijvoorbeeld 1 a 2mm. 


Breng met de lijmkam wat lijm op de wand aan en druk vervolgens de tegels erin. Mocht je het gemakkelijker vinden om de lijm op de tegels te smeren met de lijmtroffel en de tegels vervolgens op de wand te plakken, dan kan dat uiteraard ook. Door het gebruik van een lijmtroffel kun je net wat gemakkelijker de hoeveelheid lijm doseren achter elke tegel en kun je de ongelijkheden van de tegels zo wegdrukken. Gebruik telkens een waterpas om te zien of je recht blijft.  Zo kun je elke rij tegels gelijk houden en kun je met behulp van de vulplaatjes creatief met de voegen omgaan.


Het voegen van Marokkaanse zelliges

Het voegen van Marokkaanse tegels kun je het best doen, nadat de lijm is opgedroogd. Dit duurt meestal circa een dag. Het voordeel hiervan is dat de lijm droog is en de tegels stevig op hun plek zitten. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tijdens het voegen de tegels verschuift. 

Mix het voegsel met de aangegeven hoeveelheid water tot een papje en breng het met een voegspaan aan op de wand met zelliges. Wrijf met de voegspaan het voegsel tussen de tegels en laat het enkele minuten opdrogen. Wanneer het voegsel wat flets begint te worden, dan is het tijd om de zelliges af te sponsen. Doe dit met een schone spons met schoon water en zorg ervoor dat de spons niet té nat is. Voeg telkens kleine stukken en spons het vervolgens na het droog optrekken goed af. Zo voorkom je een sluier op de wandtegels.

Je kunt zelf kiezen welke kleur voeg je gebruikt voor jouw droomwand. Meestal wordt gekozen voor een kleur voeg die vergelijkbaar is met de kleur van de zelliges tegels, maar iets contrasterends kan uiteraard ook. Het is immers jouw droomwand.