Uitrekenen aantal benodigde tegels

Berekenen begint bij meten

Juist! En daarbij is een meetlint en een rekenmachine onmisbaar. Wij adviseren om jouw droomwand uit te rekenen aan de hand van het tegelformaat. Dit betekent dat je de breedte en hoogte van jouw droomwand die je wilt betegelen, moet delen door de maatvoering van jouw droomtegel. Een Fries witje en een Spaans witje hebben de maatvoering van circa 13×13 en de Marokkaanse zelliges zijn net iets kleiner, namelijk 10x10cm. Aan de hand van een rekenvoorbeeld hieronder laten we het jou zien.

Wanneer je een keukenwand wilt betegelen van 75cm hoog (gemeten vanaf het aanrechtblad) en de breedte van de keuken is 3.10m, dan kun je dit als volgt berekenen: aanrechtblad) en de breedte van de keuken is 3.10m, dan kun je dit als volgt berekenen:

Berekening voor Friese witjes:
310cm / 13cm = 23.8 (afgerond 24 tegels)

75cm / 13 = 5.8 (afgerond 6 tegels)

Totaal: 24 x 6 Friese witjes plus enkele extra als snijverlies voor bijvoorbeeld rondom een stopcontact = 150 stuks.
* De Friese witjes zijn per stuk verkrijgbaar

Berekening Spaanse witjes:
De berekening van de Spaanse witjes is hetzelfde, maar let op dat deze tegels per doos van 0,5m2 verkrijgbaar zijn (30 tegels). Dit betekent dat je 5 dozen nodig zult hebben.

 

Berekening Marokkaanse zelliges
Bij het berekenen van de hoeveelheid zelliges deel je de breedte en hoogte door de maatvoering van de Marokkaanse tegels, namelijk 10cm.

310cm / 10cm = 31 stuks

75cm / 10 = 7,5 (afgerond 8 tegels)

Totaal: 31 x 8 Marokkaanse zelliges plus enkele extra als snijverlies voor bijvoorbeeld rondom een stopcontact = 250 stuks. De Marokkaanse zelliges zijn net als de Spaanse witjes per 0,5m2 verpakt. Hier zul je dus 5 dozen voor nodig hebben.

 

 

Een wand met hoeken

Heb je een droomwand waar een hoek in zit? Ons advies is om jouw droomwand dan op te delen in vlakken om te berekenen. Heb je bijvoorbeeld een L-vormige keuken met een lange zijde zoals hierboven al beschreven van 310cm. En deze gaat de hoek om en is nog 150cm lang. Dan bereken je deze 150cm breedte apart.
 
 

Bij de Friese witjes en de Spaanse witjes zul je dan 150cm / 13cm = 11,5  (afgerond 12) tegels nodig hebben per rij. Ook aan deze zijde wordt er tot 75cm hoogte betegeld en betekent dat dat je bijna 6 hele tegels in de hoogte nodig hebt (net zoals bij de lange zijde berekend). Hier kom je dus uit op 12 x 6 = 72 stuks nodig voor de korte zijde van de L-keuken opstelling. Heb je wat meer ervaring met het plaatsen van tegels, dan kun je het snijverlies wat lager houden. Let wel op dat je niet te weinig rekent. Kom je er niet helemaal uit, neem dan even contact met ons op via verkoop@x-tiles.nl 

 

Verdeling tegels

Ook is het belangrijk om goed na te denken over de verdeling van de tegels over jouw wand. Op onderstaande afbeelding is te zien dat je de tegels op verschillende manieren kunt plaatsen, waarbij de manier van plaatsen gevolgen heeft voor de benodigde hoeveelheid. In ons plaatsingsadvies voor wandtegels vind je meer informatie hierover.
Voorbeelden verdeling tegels op wand

Op bovenstaande afbeelding is goed te zien dat een verdeling vanuit het midden van de wand meer tegels heeft. Optisch gezien is dit een mooiere afwerking. Wil je de kosten lager houden, dan kun je ook kiezen voor de tegelverdeling zoals rechts aangegeven. Op de afbeeldingen zijn de rode tegels de tegels die moeten worden gezaagd.