VEELGESTELDE VRAGEN

Op de productpagina’s kun je al best veel informatie over onze producten vinden. Toch begrijpen wij dat je altijd met vragen zit waarop je graag het antwoord wilt, voordat je een bestelling plaatst. 

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen, zodat jij het antwoord op jouw vraag beantwoord krijgt. Zit het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Vragen over jouw bestelling

Je kunt jouw bestelling in veel gevallen bij ons ophalen. Uitzondering hierop zijn de beschilderde witjes, profielranden en afdektegels uit onze collectie Friese witjes. Deze worden namelijk rechtstreeks vanuit de fabriek in Friesland naar jouw huisadres gestuurd. Alle andere producten kun je zonder extra kosten afhalen in ons magazijn in Ameide bij onze partner Kersbergen natuursteen vloeren. Bel of mail wanneer je jouw tegels komt halen, dan zorgen wij dat jouw bestelling klaar staat. We kunnen je dan ook vertellen hoe zwaar jouw bestelling is en of het in jouw auto gaat passen of dat een grotere auto lenen van buurman of vriend toch een betere optie is. Kom je met een aanhanger? Geen probleem. Wij hebben een heftruck en zetten de pallet met jouw tegels er gemakkelijk op. Wil je jouw tegels en tegelzetbenodigdheden laten bezorgen? Dat kan uiteraard. Vul bij het afrekenen jouw adresgegevens in en er wordt automatisch een berekening gemaakt voor de verzendkosten naar jouw adres.

De verzendkosten van jouw bestelling is afhankelijk van het volume en gewicht. Kleine bestellingen worden met PostNL opgestuurd, terwijl grote bestellingen door de vervoerder Hoekstra zullen worden uitgevoerd. Een klein pakket verzenden met PostNL kost €10,50 en een groter pakket kost €21,00.

Is jouw bestelling te groot voor verzending met PostNL, dan verzenden wij het met Hoekstra. Het verzenden van jouw bestelling wandtegels met Hoekstra kost € 85,00.  

Als je een bestelling op onze website plaatst, worden de transportkosten automatisch berekend op basis van het aantal en type tegels. De verzendkosten zijn gebaseerd op verzending binnen Nederland. Wil je jouw tegels naar het buitenland laten verzenden, neem dan contact met ons op.

Dat is een goede vraag! Een handige vuistregel hiervoor is dat je de lengte van de wand die je wilt betegelen, deelt door het tegelformaat. Op deze manier reken je gemakkelijk uit hoeveel tegels je op één rij nodig hebt.  Bepaal vervolgens tot welke hoogte je de tegels wilt plaatsen en deel deze hoogte eveneens door het tegelformaat.

Voorbeeld Friese/Spaanse witjes:

Stel je hebt een wand van 310cm en je wilt boven je keuken dit betegelen tot 65cm boven het aanrecht. Je berekent dit dan als volgt:

Breedte:
310cm / 13cm (maatvoering witjes) = 23.84

Totaal zul je dus afgerond 24 witjes op één rij nodig hebben.

Hoogte
65cm / 13cm = 5

Je zult 5 tegels in de hoogte nodig hebben boven het aanrecht.

Dit komt neer op: 24 x 5 = 120 tegels. Neem voor de zekerheid altijd een paar extra tegels. Wellicht moet je tegels zagen rondom stopcontacten. 

Transportbus X-tiles verzending en retour
Friese-witjes-productfoto-001

Vragen over onze tegels

Kun je niet kiezen welke wandtegel jouw ultieme droomvloer maakt, dan kun je kiezen voor een sample pakket. Wij hebben verschillende soorten samplepakketten van Friese witjes, Replica witjes en onze zelliges.

De sample pakketten bestaan uit 9 tegels en geven jou een goed idee hoe jouw droomwand eruit zal komen te zien. Samplepakketten versturen wij met PostNL en heb je doorgaans binnen 2-3 dagen in huis. Is er breuk ontstaan tijdens de levering of ben je niet tevreden met jouw samples, neem dan contact met ons op. De kosten van een samplepakket bedragen €25,00 inclusief verzending.

Vrijwel all oude Friese witjes hebben door de jaren heen craquelé. Dit zijn kleine scheurtjes in het glazuur die zijn ontstaan door spanning tussen de klei het het glazuur van de Friese tegels. Juist deze haarscheurtjes maken elke tegel uniek. Onze Friese witjes laten wij op authentieke wijze produceren, waarbij de tegels worden geglazuurd met speciaal glazuur dat, net als bij de originele oude witjes, craqueleerd na verloop van tijd.

Een ander typisch kenmerk zijn de bakpuntjes in de hoeken van elke tegel. Vroeger werden de Friese witjes uit verse plakken klei met de hand en sjabloon gesneden. In de hoeken van het sjabloon werden schuin tegenover elkaar twee spijkertjes geslagen. Dit zorgde ervoor dat het sjabloon niet verschoof tijdens het uitsnijden van de klei. Omdat wij onze tegels volgens origineel procedé laten maken, zit in elk Friese witje de kenmerkende bakpuntjes.

Friese witjes

Onze Friese witjes verkopen wij per stuk. Dit is fijn, zodat jij precies de benodigde hoeveelheid kunt aanschaffen voor jouw droomwand. Wij verkopen onze witjes in drie variaties, namelijk TW rustiek, TW Oud Hollands en TW15-ivoor.

Spaanse witjes

De Spaanse wandtegels verkopen wij per volle doos van 0.5m2. Dit doen wij omdat we willen voorkomen dat wij met onverkoopbare restanten van aangebroken dozen blijven zitten die onderhevig zijn aan kleurverschillen onderling. Ook is het voor het klaarzetten en vervoeren beter om met gesloten verpakkingen te werken.

Marokkaanse zelliges

De Marokkaanse zelliges verkopen wij ook alleen per volle doos van 0.5m2. Dit is om dezelfde reden die hierboven wordt genoemd bij de Spaanse witjes.  

Standaard assortiment producten

Onder het standaard assortiment vallen onze unikleuren Friese witjes, Spaanse witjes, Marokkaanse zelliges en tegelzetbenodigdheden. Deze tegels kunnen wij, mits in originele verpakking, retour nemen. Deze zetten we gewoon weer bij onze voorraad en kunnen we gebruiken voor een volgende order.

Op maat gemaakte producten

Dit zijn producten die niet tot ons standaard assortiment behoren en speciaal voor jou worden besteld. Dit zijn bijvoorbeeld beschilderde witjes, profielranden en afdektegels. Deze producten hebben wij meestal niet op voorraad en worden dus op bestelling voor jou gemaakt. Wil je een goede indruk krijgen van onze producten, kom dan langs in de winkel van onze partner Kersbergen. Zo krijg je een goede indruk van onze producten en de eigenschappen.

Vragen over het plaatsen van tegels

Friese witjes & Replica witjes

Deze tegels worden oorspronkelijk vrijwel koud tegen elkaar geplaatst. Een subtiel zetje om net die ongelijkheden in maatvoeringen weg te werken is het enige dat deze wandtegels nodig hebben. Het gebruik van tegelkruisjes is wat ons betreft zonde. Dit heft het effect van de handgebakken tegel op en verliest jouw droomwand zijn unieke uitstraling. 

Marokkaanse zelliges

De Marokkaanse wandtegels kunnen koud tegen elkaar worden geplaatst, waarbij de oneffenheden opgevuld moeten worden met voegsel. Belangrijk is dat je deze tegels altijd voegt. Anders kan er namelijk vocht en vuil tussen en achter de tegels komen. Dit kan leiden tot loskomende tegels en/of vieze geurtjes van jouw droomwand.

Ons advies is om de Marokkaanse zelliges te plaatsen met gebruik van vulplaatjes van 1 tot maximaal 2mm. Zo weet je zeker dat de tegels goed gevuld kunnen worden met voegsel en kun je net iets gemakkelijker de ongelijkheden in de Marokkaanse zelliges wegwerken. 

De sample pakketten bestaan uit 9 tegels en geven jou een goed idee hoe jouw droomwand eruit zal komen te zien. Samplepakketten versturen wij met PostNL en heb je doorgaans binnen 2-3 dagen in huis. Is er breuk ontstaan tijdens de levering of ben je niet tevreden met jouw samples, neem dan contact met ons op. De kosten van een samplepakket bedragen €25,00 inclusief verzending.

De kleur voeg mag jij helemaal zelf bepalen. Uiteraard kunnen we je hier wel advies in geven. Zo wordt bij de Friese witjes en de Spaanse witjes doorgaans gebruik gemaakt van een lichte kleur voeg zoals Sopro FL-plus wit of Sopro FL-plus jasmijn. Het verbruik bij Hollandse en Spaanse witjes is ongeveer* 400-600gr per m2.

Bij de Marokkaanse zelliges is het verbruik iets hoger, namelijk circa 600-800gr per m2. Dit komt door de kleinere maatvoering van de tegels. Ook bij deze wandtegels mag jij de kleur voeg zelf bepalen. Wil je de voeg eruit laten springen, kies dan voor een contrasterende kleur voeg. Kies bijvoorbeeld een witte voeg bij de zwarte zelliges. Wil je het rustig houden, kies dan voor een kleur voeg die dicht bij de kleur van de tegels komt. 

*Het daadwerkelijke verbruik is afhankelijk van de gebruikte lijmkam en ervaring met plaatsen van tegels. 

Zowel de Spaanse als ook de Friese witjes zijn bij uitstek geschikt voor vochtige ruimten. Sterker nog, vroeger werden ze juist gebruikt voor vochtige ruimten. Het is hierbij wel belangrijk dat er de juiste voorbereidingen worden getroffen zoals een geschikte ondervloer, plaatsen van kimband en gebruik van geschikte lijm en voeg.

Ook de Marokkaanse zelliges zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimten. Let hierbij wel op dat er voldoende ruimte tussen de tegels wordt gehouden om een (waterdichte) voeg tussen te plaatsen. Werk dan ook met vulplaatjes van 1-2mm. Ook hier is het belangrijk dat er de juiste voorbereidingen worden getroffen. Onze Sopro FF450 tegellijm  is geschikt voor gebruik in vochtige ruimten.

Wij adviseren om de tegels niet buiten te gebruiken. De glazuurlaag van alle tegels is gering en het biscuit hieronder is poreus. Dit betekent dat de tegels zich vol kunnen zuigen met vocht. Bij vorst kan dit leiden tot scheurtjes en losse tegels. 

Hoewel wij dit advies geven, worden onze tegels regelmatig toegepast in overdekte buitenkeukens, veranda’s en dergelijke. Belangrijk hierbij is dan ook dat de tegels op een juiste manier worden gevoegd zodat de tegels geen kans hebben om zich vol te zuigen met vocht.  

De wandtegels kunnen op verschillende ondergronden worden geplaatst. Belangrijk hierbij is dat de ondergrond eerst wordt behandeld met een voorstrijk. Dit zorgt voor optimale hechting tussen de ondergrond en de wandtegels voor jouw droomwand. 

In de meeste situaties zul je een ondergrond hebben van gipsplaat, gestucte muur of cellenbeton lijmblokken. Hiervoor kun je onze Sopro GD749 voorstrijk gebruiken. Dit zorgt voor een verminderde zuiging van de ondergrond en een optimale hechting tussen de lagen.

Wil je jouw nieuwe tegels over een bestaande droomwand heen plaatsen (omdat deze toch net iets minder mooi is dan onze tegels), of is de ondervloer van hout of prefab betonwanden, gebruik dan onze Sopro HP673 voorstrijk voor niet zuigende ondervloeren.

Mocht je de tegels gaan plaatsen op een gestucte muur, zorg dan wel dat deze voldoende is gedroogd. Voorstrijk moet immers altijd op een droge ondergrond worden aangebracht. 

Al onze tegels kun je zagen met bijvoorbeeld een haakse slijptol met een scherp diamantblad erop. Dit is goed om tegels te zagen. Heb je een tegelsnijder? Dat kan ook! 

Heb je een hoek in jouw wand en je wilt deze betegelen, dan kun je kiezen voor het gebruik van een afwerkstrip. Je kunt ook tegels in verstek zagen. Houdt er wel rekening mee dat dit een lastige klus is en je hiervoor een tegelzaag nodig hebt die in een hoek van 45 graden kan zagen.

Moet je gaten zagen in een tegel voor bijvoorbeeld een uitsparing van een stopcontact? Gebruik dan een steenzaagje voor een decoupeerzaag. Teken eerst op de tegel de uitsparing en zaag vervolgens de uitsparing voorzichtig uit. 

Ga je dus tegels in verstek zagen of moet je uitsparingen uit tegels zagen voor bijvoorbeeld een stopcontact? Bestel dan altijd een paar extra tegels. 

Dat hebben we zeker! Download hier ons stappenplan voor het plaatsen van onze wandtegels. Heb je een specifieke vraag? Stuur dan even een mail naar verkoop@x-tiles.nl en we geven jou passend advies. Geef even aan welke tegels je wilt gaan plaatsen en je krijgt advies op maat.

Plaatsing-wandtegels-how-to
sitemap-x-tiles

Overige vragen

 • Retouren moeten binnen 14 dagen na ontvangst te worden aangemeld via het retourformulier. Vul dit formulier in en mail het naar verkoop@x-tiles.nl. Na akkoord van onze klantenservice kun je de tegels terugbrengen of (op eigen kosten) retour sturen.
 • Reclamaties dienen binnen 48 uur te worden gemeld. Ben je niet tevreden met je bestelling, is bestelling beschadigd of ontbreken er producten? Dan vragen we jou om zo snel mogelijk, binnen 48uur na levering contact met ons op te nemen. Voeg, indien er beschadigde producten zijn, enkele foto’s toe van de verpakking en de gebroken tegels.
 • Wij nemen alleen volle en ongeopende dozen / verpakkingen retour in originele staat
 • Samplepakketen nemen wij niet retour
 • Wij vergoeden geen verzend- en transportkosten. Wel bieden we jou de mogelijkheid om hierop te besparen door je de mogelijkheid te geven om jouw tegels bij ons te komen afhalen.
 • Het retourneren van de tegels en producten moet je zelf regelen. Wij hebben geen mogelijkheid om retouren op te halen. We kunnen je wel helpen met het regelen van een transport voor (kleine) pallets. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
 • Omdat onze meeste producten breekbaar zijn, dien je de tegels op dezelfde manier te verpakken zodat ze elkaar niet raken. Dit vermijd zo goed als mogelijk eventuele transportschade. De dozen moet je goed en strak vullen zodat de inhoud niet kan verschuiven.
 • Bij eventuele schade bij retourzendingen mogen wij u aansprakelijk stellen om het retour-artikel weer in originele staat te brengen.
 • Op maat gemaakte producten (zoals beschilderde witjes, profielranden, niet-standaard kleuren zelliges) kunnen in het geheel niet worden geretourneerd en niet worden geruild tegen andere producten.
 • Heb je de producten verwerkt in jouw droomwand, dan vervalt de mogelijkheid tot reclamatie op eventuele kleurverschillen of onjuistheden. Wij kunnen namelijk geen tegels verkopen met lijmresten, beschadigingen en dergelijke aan nieuwe klanten
 • Heb je aanverwante producten zoals voorstrijk, tegellijm of voegsel over? Deze kun je retourneren binnen 14 dagen na factuurdatum mits in de originele en ongeopende verpakking.
 • Wil je weten hoeveel tegels je nodig hebt voor jouw droomwand of wil je jouw berekening dubbelchecken, stuur ons dan de maatvoeringen van jouw droomwand. Let wel op: ons advies baseren wij op de door jouw gegeven maatvoeringen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een juiste calculatie en wij geven hierover alleen advies. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de tegels die je teveel/te weinig hebt besteld.
 • Het betaalde bedrag zullen wij uiterlijk binnen 5 dagen na verwerking van het retour op uw rekening. Wij betalen u terug middels een bankoverschrijving onder aftrek van retourkosten en eventuele beschadigingen.

Alle tegels die je bij ons kunt bestellen worden met de hand gemaakt. Dit levert unieke tegels op die elke droomwand van onze klanten bijzonder maakt. Het is dus mogelijk dat de tegels onderling wat kleurverschillen hebben. Juist dit subtiele kleurverschil geeft jouw droomwand zijn karakter!

Is jouw droomwand een project dat je in verschillende fasen wilt gaan uitvoeren? Bestel dan alle benodigde tegels in één keer en mix alle tegels van elke doos goed door elkaar. Zo voorkom je ongewenste kleurverschillen. 

Bestel je jouw tegels in meerdere orders, dan kan het zijn dat er kleurverschil zit in de leveringen. De tegels worden in verschillende batches en kleurbaden geproduceerd. In de verschillende batches kan altijd iets kleurverschil zitten. Het is dan ook verstandig om alles in één keer te bestellen en te mixen. Zorg er bovendien voor dat je een goede berekening maakt van de benodigde tegels en reken er een paar extra voor reserve. 

Argh!! De techniek van tegenwoordig! Vrijwel altijd gaat het bestelproces goed, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als er een fout is opgetreden tijdens jouw bestelproces en je weet niet zeker of jouw bestelling bij ons is aangekomen, neem dan even contact met ons op via verkoop@x-tiles.nl. We helpen je dan zo snel mogelijk, zodat jij snel aan de slag kunt met jouw droomwand.