Tableaus

De kunst van het schilderen op de Friese witjes

Vroeger werden de witjes vaak gebruikt door schilders om afbeeldingen te plaatsen van taferelen die zich in die tijd voordeden. De schilders die deze tegels beschilderden, worden ook wel plateelschilders genoemd. Het is een unieke uiting van kunst op aardewerk.

Bekende voorbeelden hiervan zijn de klassieke figuren zoals de kinderspelen en de plassers en kakkers. Ook zijn er verschillende taferelen vroeger op de witjes geschilderd die de schilders vrijwel perfect naschilderen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende landschapjes of de oude Hollandse molens. 

Ook kun je ervoor kiezen om een hedendaagse afbeelding op een Friese witje te laten schilderen.

Zo hebben wij een groot aantal afbeeldingen online staan waar je uit kunt kiezen. Zit jouw afbeelding er niet tussen en heb je  een idee wat je graag op de tegel beschilderd wilt hebben, neem dan contact met ons op. Vaak kunnen de schilders een foto of afbeelding voor je naschilderen op de Friese witjes. 

Ben je op zoek naar een beschildering op de Friese witjes verdeeld over meerdere tegels, bekijk dan onze verschillende tableaus van Friese tegels.