Plaatsen van replica witjes

Meten is weten

Deze slogan is in de bouw een veelgehoorde slogan. Voor jou betekent het in dit geval dat er eerst gemeten moet worden voordat je tegels besteld en vervolgens gaat plaatsen. Eerst moet je uitrekenen hoeveel tegels je eigenlijk nodig hebt voor jouw droomwand. Houdt rekening met de verdeling van tegels over de wand, eventuele uitsparingen voor stopcontacten en eventuele hoeken die betegeld moeten worden. In onze handleiding voor het plaatsen van wandtegels staan handige tips voor het opmeten van de benodigde hoeveelheid tegels.

De juiste voorbereiding is essentieel

Je hebt het aantal benodigde tegels berekend en besteld en bent klaar om de tegels te gaan verwerken. Voordat je de Spaanse witjes gaat plaatsen, check eerst het soort ondergrond waarop je de tegels gaat verwerken en gebruik vervolgens een passende primer. Deze primer zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en jouw droomwand van Spaanse witjes. Wij adviseren twee soorten primers, afhankelijk van het type ondergrond, namelijk Sopro GD749 voor zuigende ondergronden en Sopro HPS 673 voor niet-zuigende ondergronden. Beide typen voorstrijk zijn aan te brengen met een blokkwast. Laat de primer vervolgens enkele uren drogen voordat je start met het plaatsen van de tegels.

Hoe plaats ik replica witjes?

Wij adviseren om de Sopro poederlijm FF450 te gebruiken om de tegels te plaatsen. Mix de lijm met de aangegeven hoeveelheid water machinaal en breng met een lijmkam enkele rillen aan op de wand. Plaats vervolgens de Spaanse witjes in de lijm vrijwel koud tegen elkaar. Net als bij de Friese witjes, is het de kunst om de tegels met een minieme voeg van elkaar te plaatsen. Omdat de tegels wat ongelijk in maatvoering zijn, zul je wat met de voegbreedten moeten spelen. Dit geeft een speels effect aan jouw droomwand.

Het voegen van mijn droomwand van replica tegels

Heb je alle tegels verlijmd en het overtollige lijm van de tegels gehaald? Mooi! Dan kun je nu het best een dag wachten voordat je de tegels gaat voegen. Voegen gaat namelijk het gemakkelijkst op een tegelwand die droog is waarbij de tegels vast zitten. Voeg je een zojuist geplaatste tegelwand, dan bestaat de kans dat door het voegen de tegels wat bewegen. Dit kan resulteren in scheve en uitstekende tegels.

Het voegen van een tegelwand is vrij eenvoudig. Mix het voegsel met de aangegeven hoeveelheid water tot een papperige substantie. Is het wat te dun, voeg dan wat droog voegsel bij totdat er een wat dikkere pap ontstaat. 


Vervolgens breng je met het voegbord het voegsel aan op de wand van de Spaanse witjes en druk je het voegsel met een vegende bewerking tussen de voegen. Laat dit enkele minuten opstijven en neem het vervolgens af met een schone vochtige spons. Zorg ervoor dat de spons niet te vochtig is, anders veeg je het voegsel weer uit de voegen. De volgende dag kun je de wand nogmaals met een vochtige doek of spons schoonmaken en genieten van jouw droomwand!