Een verhaal over

De kunst van plateelschilderen

schilderkunst op friese witjes

Al in de 16e eeuw werd de plateelschilderkunst uitgevoerd op allerlei aardewerk zoals potten, borden en de welbekende witte wandtegels, Friese witje genaamd. Er werden de meest opmerkelijke taferelen beschilderd op allerlei aardewerk en was dan ook zeer gewild in zowel binnen- als buitenland. 

Tegenwoordig zijn de Friese witjes op allerlei manieren geïmiteerd, maar toch is een echt authentiek beschilderd Friese wandtegel gemakkelijk te herkennen. Een beschilderde wandtegel is namelijk hetzelfde als een schilderij. Er zitten altijd minieme verschillen tussen de tegels, penseelstrepen en afwerking.

De kunst van plateelschilderen

Een beschildering om te vereeuwigen

Vroeger werden de witjes veelal gebruikt door plateelschilders om taferelen vast te leggen die zich in die tijd vaak voordeden. Denk hierbij aan de welbekende kinderspelen of ambachten. Deze tegels werden dan vaak als strooitegel toegepast in een wand achter de haard of in de keuken. 

Bij de welgestelde families als ook bij overheidsgebouwen werden vaak witjes toegepast met een beschildering op meerdere witjes in tableauvorm. Zo zijn er verschillende voorbeelden van de haven van Amsterdam als ook een landschapstafereel van een boer met zijn vee. Vaak werd dit gedaan om met rijkdom te pronken, maar ook om deze gebeurtenissen te vereeuwigen

Klassiek of hedendaagse beschilderingen

Ons assortiment beschilderde witjes bestaat uit klassieke en hedendaagse beschilderingen. De klassieke beschilderingen zijn vaak standaard uitgevoerd in Delfts blauwe kleurtint en mangaan, maar kan indien gewenst ook in kleur worden uitgevoerd. 

Hedendaagse beschilderingen zijn afbeeldingen van taferelen die geheel in deze tijd passen. Zo hebben wij een heel toffe ‘kinderspelen hedendaagse’ serie, waarbij kinderen worden afgebeeld op een skippybal als ook kinderen die breakdancen. 

De kunst van plateelschilderen

Het craqueléglazuur maakt een Fries witje authentiek

Onze Friese witjes komen écht uit Friesland en daar zijn wij trots op! De tegels worden nog op authentieke wijze beschilderd, zoals dat eeuwen geleden ook werd gedaan. Witjes staan bekend om de zogenoemde haarscheurtjes die in de loop der tijd in het glazuurd ontstaan. Dit wordt ook wel craquelé genoemd. Vrijwel al onze witjes (uitzondering is de TW15-ivoor serie) komt uit de TW1 serie. Deze serie wordt afgewerkt met glazuur dat in de loop der tijd gaat leven waarbij het craquelé langzaam zichtbaar wordt. Net zoals bij de echte oude witjes. Hieronder zie je een kleine greep uit de mogelijkheden met beschilderingen.

De kunst van plateelschilderen

Benieuwd naar al onze beschilderde witjes? Download onze catalogus!

Veel beschilderingen hebben wij op onze website staan, maar het assortiment wordt telkens verder uitgebreid. Wil je alle mogelijkheden eens rustig bekijken? Download dan onze catalogus met een overzicht van alle mogelijkheden in onze Friese witjes met beschilderingen op losse tegels als ook in tableauvorm .

Vraag hier onze gratis brochure aan

Ben je op zoek naar een wandtegel voor jouw droomwand? Kom langs in onze showroom in Ameide of bekijk ons assortiment online. Liever eerst onze brochure ontvangen? Bestel hier jouw gratis exemplaar.

Ontvang onze brochure

Binnen enkele ogenblikken in jouw mailbox!